Te blanco
Que es, como se elabora, que propiedades tiene y como hay que preparar el te blanco
El món del te és immens i molt desconegut a la nostra societat occidental; tot i així, és la beguda més consumida al món després de l'aigua!
I és que hi ha molts altres cereals més enllà de l'arròs o de l'arròs blanc; hi ha moltíssimes varietats de raím o de vi més enllà del blanc, el negre o el rosat; hi ha moltes més varietats de cafè més enllà del natural, el mescla o el descafeïnat.
En general hi ha molt desconeixement i confusió de conceptes en tot això que us comentem.
Avui us parlarem una mica d'una varietat concreta de te: el te blanc.
El te sorgeix d'un arbre: la camellia sinensis i principalment la camellia sinensis sinensis (origen Xina), però també la var assamica (origen Assam, Tailandia, Vietnam...) i la var taliensis (sud de la Xina). A partir d'aquestes apareixen moltíssimes més varietats per creuament buscat als cultius o de forma salvatge.
Independenment de la varietat concreta de planta i segons el mètode que es segueixi per recolectar-la, època de l'any de la collita, terreny i zona del cultiu... etc i també del procés que es segueixi per "preparar-lo", ens apareixeran tota la gamma de tes: blanc, verd, blau, vermell i negre. És a dir, hi ha tantes possibles combinacions que res a veure tenen un te verd d'aquí o un d'allà.
Avui però ens centrarem en el te blanc, un te generalment d'alta qualitat i amb un gust suau i delicat.
El seu origen el trobem a la Xina a la província de Fujian, però també se'n elabora a Sri Lanka, l'Índia, el Nepal, Malawi...
Elaboració del te blanc
Primera fase: recolecta i selecció de les fulles
Es prioritzen i recol·lecten manualment les fulles més joves i tendres (agulles de plata) de la planta, principalment durant la primavera amb temperatures moderades i poca humitat.
Segona fase: marciment solar de les fulles
Es posen les fulles en estores de bambú i es posen al sol a les hores menys fortes perquè les fulles es vagin assecant poc a poc. Aquest procés tan sols dura d'unes hores a un dia i és un moment molt delicat que requereix molt control i que posarà les bases del caràcter i qualitat del te. Segons el temps que faci aquesta fase també es pot fer en interiors "simulant" les condicions exteriors.
Tercera fase: marciment en interiors
L'objectiu d'aquesta fase és eliminar totalment la humitat de les fulles en un ambient controlat mitjançant ventiladors d'aire. És un procés que pot durar hores o dies segons les condicions d'entrada de les fulles i el resultat buscat pel productor.
Quarta fase: assecat de les fulles
En aquesta fase es busca reduir la humitat de la fulla fins a un 5%-6% i aturar totalmente el procés d'oxidació. És on es realça el seu sabor i agafa el l'aroma caràcterístic del te blanc.
Es pot fer pel mètode tradicional amb carbó, el que li dóna un aroma molt característic, o bé amb màquines elèctriques que permeten controlar exactamente la temperatura i humitat obtenint un resultat molt més uniforme i de qualitat òptima.
Cinquena fase: classificació del te blanc
Un cop les fulles ja están apunt per al consum és el moment de classificar-les separant les de major qualitat, les senceres de les trencades etc És un procés que normalmente es fa de forma manual.
Sisena fase: envasat
Un cop classificat ja només queda envasar-lo de la millor manera perquè conservi tota la seva frescor, aroma i sabor característic per arribar a l'usuari final.
Ara bé, segons l'origen, terreny, clima anual, moment de la collita, tria de brots i/o fulles, mètode de marciment i assecat, classificació… totes aquestes variables donen lloc a diferents tipus de te blanc. Per exemple:
Yin Zhen Bai Hao (Agulla de plata o silver needle) elaborat només amb brots de la primavera; té un gust delicadament dolç i aroma floral. L'originari ve de la provincia de Fujian.
Pai Mu Tan o Bai Mu Dan (Peonia blanca) elaborat amb els brots i les dues primeres fulles.
Gong Mei (Cella d'homenaje) elaborat amb fulles més grans després d'haver collit l'Agulla de plata i la Peonia blanca. Té un sabor més terrós.
Shou Mei (Cella noble de llarga vida) també elaborat amb fulles més grans després d'haver collit les fulles destinades a les anteriors varietats.
Fujian New Craft (DaBaiCha o DaHoaCha), Wild Buds de Yunnan, Darjeeling White de l'Índia... serien probablement dels més coneguts.
Propietats del te blanc
El te blanc és el te que menys oxidació té degut al seu procés d'elaboració i al fet d'estar elaborat amb els brots i les primeres fulles més tendres de la planta camellia sinensis.
Aquest fet fa que la concentració d'antioxidants de la planta sigui superior a altres tipus de tes que han sofert més oxidació de les fulles durant la seva elaboració.
Però de totes maneres les propietats del te segueixen sent fa no fa les mateixes; també és cert que actualment s'estan fent nombrosos estudis i que quan parlem de propietats les hem d'entendre a "grosso modo", no com un medicament amb prescripció médica. Les podem resumir en:
- ·Efectes tonificants promovent un estat d'alerta calmada de la ment ja que l'absorció de la cafeína del te es produeix lentament però també relaxant el cos.
- ·Reforça el sistema immunitari i redueix l'estrés.
- ·Ajuda a eliminar líquids ja que és un gran diürètic.
- ·Beneficis per la pell gràcies a les propietats antioxidants i l'elevat nombre de polifenols.
- ·Per la salut bucal per les propietats antibacterianes inhibint la formación de placa dental.
- ·Prevenció contra el càncer gràcies a les seves propietats antioxidantrs, antiinflamatòries, antimutagènica i anticancerígena.
- ·Promou la salut cardiovascular reduint la pressió arterial, controlant els nivells de lípids en sang i reduïnt el colesterol.
- ·Tractament i prevenció de la diabetes tipus 2 equilibrant els nivells de sucre en sang.
- ·Antiinflamatori reduint el cortisol i augmentant la capacitat del múscul per captar la glucosa ajudant a la recuperación muscular.
Com s'ha de prendre correctamente el te blanc
·Comencem pre escalfant la tetera amb aigua calenta.
·Paral·lelament escalfem aigua a uns 70-80 graus
·La mesura de fulles de te són dues culleradetes (uns 3gr) per tassa de 250ml; una mica menys si és de més qualitat o una mica més si és de menys qualitat. Les posem a la tetera/infusionador.
·Posem l'aigua a 70-80 graus a la tetera/infusionador i ho tapem.
·Ho deixem infusionar d'1 a 5 minuts segons el gust i retirem les fulles infusionades.
El te blanc no s'amargueja tant com els altres tes si el deixem infusionar més temps així que podem anar jugant amb el temps d'infusió segons els nostres gustos. També es pot reutilitzar (tornar a infusionar) fins a 3 vegades, tot i que va perdent sabor.
Què tenim a Ca l'Allandro?
Doncs hi podeu trobar te blanc Pai Mu Tan i després dues barreges de te blanc i verd: Ruta de la seda i Nits de Toronto.